Home > Inspiratie > Blog > De onzichtbare drempel

De onzichtbare drempel

De drempel voor we een nieuwe stap zetten, we kennen hem allemaal. Onzichtbaar en tegelijkertijd heel echt. Creatief directeur Anne Vennemann vertelt erover in haar blog.

De onzichtbare drempel

Stel je voor: je staat aan de rand van het zwembad. Het water ziet er fris en uitnodigend uit, maar je twijfelt. Is het niet te koud? En wat als je een mislukte duik maakt? Misschien duik je wel bovenop iemand. Of val je plat op het water. PATS.

Zo blijf je staan.
Met je tenen net aan de rand.
Twijfelend.

Dit is precies wat er gebeurt wanneer we een nieuw avontuur overwegen. De drempel om te duiken is onzichtbaar, en tegelijkertijd enorm echt. We kennen hem allemaal. En de drempel die we ontkennen, die dwarsboomt ons vaak nog het meest.

Zo sprak ik een deelnemer die ernaar uitkijkt zich verder te bekwamen in het coachvak:

“Dit voelt heel goed,” vertelde hij me na de kennismakingsworkshop.

“Ik heb écht zin om mijn coachvaardigheden verder te ontwikkelen. En toch voel ik ook spanning. Want wat ga ik allemaal in mezelf tegenkomen?”

De onzichtbare drempel voor je de sprong waagt naar iets nieuws.

En ook een alumnus die de leergang Meesterschap in Coaching overweegt kwam de onzichtbare drempel tegen: “Ik pas het coachvak vooral toe in mijn rol als leidinggevende. Daarom ben ik bang niet ervaren genoeg te zijn.”

Niet nodig, was mijn gedachte.
Maar ja, het is makkelijk praten als je al in het zwembad ligt.

In beide gevallen voelde ik overigens meteen mijn eerste neiging oppoppen: de drang om uit te gaan leggen en te overtuigen. Echter, het gesprek verdiept als ik aanwezig durf te blijven bij de spanning, de onzichtbare drempel kan dan worden aangeraakt.

Als ik aanwezig durf te blijven bij de spanning, wordt de onzichtbare drempel aangeraakt.

Want het liefst gaan we meteen weg bij het ongemak van de zwembadrand. Maar al die succesvolle ondernemers en artiesten die we bewonderen? Die zijn toch ooit allemaal begonnen met een klein sprongetje in het onbekende.

En als we niet oppassen, leidt het nog tot iets groots ook… Wie weet zelfs een warm bad! 😉

Welke onzichtbare drempel kom jij tegen?
En durf jij een sprong te wagen in jouw ontwikkeling?

Je bent welkom, met alles wat er is!

Warme groet,
Anne

Kennismakingsworkshop School voor Coaching, je bent van harte welkom!

 

Over de auteurs

Anne Vennemann

Anne Vennemann

Nieuwsgierige, creatieve doener & denker. Maakt met liefde en scherpte los wat vastzit.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.